Urban Play Garden, San Francisco

PROJECT STATEMENT

Terraces and folding planes create a graphic urban garden when viewed from above, but at the garden level the focus is on adventurous play, to draw the young children outdoors. On steep, previously unused, land, they play chase, roll, slide, climb a rope, dig, plant, and invent games. The sustainability-conscious garden connects to the minimalist modern architecture while promoting the children’s social and mental well-being through a web of relationship with the land.

PROJECT NARRATIVE

The clients’ three-story minimalist modern house in the Buena Vista Park neighborhood of San Francisco has extensive views of the city from the roof deck but little land. When we started the project, in 2004, the rear space was a very small-feeling, steeply sloped, irregularly angled, wedge-shaped patch of weeds, 25fee at the widest point by 44feet long. Because it borders a city-owned, street-side retaining wall, any terracing would require its own pier supports on the south side, and tall screening would be required on the north side, where the space was overlooked by neighboring houses. Despite the obstacles to developing this space, the clients were determined to explore the chances to make an outdoor play space for their very young twin girls, so they wouldn’t have to always drive to a playground or otherwise have the children play indoors. The clients also wanted the play space to be interesting to view from above.

Our design strategy was inspired by the work of Tadao Ando, his beautifully clean, smooth, concrete walls and efficient use of space. We designed snap-tie concrete walls, colored to match the smooth stucco of the house, to retain the terraces and planting beds, visually extending the architecture into the garden. Italian granite, the flooring indoors, is continued outdoors in the steps that float down the slope, and in the seat of a bench that cantilevers from a concrete wall.

We organized the space into four zones: a flat upper terrace, a steep slope, a flat lower terrace, and below it, down a few steps, a service area with a shed. Before we began the terracing, we built a new wall, 18 inches in from the city wall, along the entire 44 foot length of the southern edge of the garden to meet city building requirements. The granite steps across the terraces and descending the slope form a strong axis when viewed from above.

Three of the zones are designed for the children’s play. The topography allows the children and their friends to climb up a grass hill (using a rope) and race, roll, or slide down (on the concrete slide), the kind of thrilling adventurous play—the clients call the garden “a safe place for the children to feel bold”—considered essential for children’s connection to landscape. Also important, according to research are the garden’s separation from the adult areas of the house, which gives the children a sense of their own place, and the availability of natural materials—sand, water (from the sculptural stone water bowl), twigs, leaves, and flowers—to build with and support imaginative play. The bench that allows adults to enjoy or supervise the children’s play is at the top of the garden, next to the house, at the greatest distance from their world. The flat areas are used for ball games and to pitch a tent. The children participate in the landscape, digging and planting, and choosing herbs, bulbs, and flowers to grow for tea parties and bouquets.

The play garden is made private by towering step-up double scrims of Pittosporum, two varieties (one variegated, one green), one behind the other. Above them wave the ‘borrowed” fronds of a neighbor’s date palm. Beneath them, other plantings spill over the retaining walls, in a carefully chosen, restricted palette of purple, white and yellow. The plantings are drought tolerant and irrigated, only as necessary, by drip irrigation.

The clients’ main consideration was to have a space where their children could play freely outdoors, which we view as an important human right and an aspect of social sustainability. We were conscious also of environmental sustainability: the rubber paving at the base of the slide and the metal gate and railings at the entrance to the service area were all made of recycled material. The grading design balanced cut and fill. We collected the water from the entire play garden and directed it to a bioretention drain in the dog area.

The clients asked us also to design the plantings at the house entrance and on the roof deck. At the entrance, under an existing maple tree, we created a minimalist green pad of mattress vine(Muehlenbeckia complexa). The sunny roof deck, with panoramic views of San Francisco, has container plantings of roses and dwarf olives.

From the roof deck, and the decks off the bedrooms and living room, the play garden far below reads as a pleasingly simple graphic that integrates with the architecture. At night, its lines are lit with soft channel lighting.

PROJECT RESOURCES

Landscape Architect
Blasen Landscape Architecture
Eric Blasen, ASLA, Principal
Silvina Blasen, Gary Rasmussen

Architect
Tim Gemmill, Gemmill Design

Contractor
Frank & Grossman

Interior Design
Mark Cunningham

General Contractor
Creative Spaces

http://www.asla.org/2010awards/018.html

http://www.blasengardens.com/

Landscape Infrastructure

spain- and italy-based practice nabito architects has shared with us images of ‘landscape infrastructure’, a multi-level mixed-use building in anagni, italy. situated on the boundary between the city and the localcountryside, the design inserts itself into the landscape to secure views of the valle del sacco while serving as a functional and spatial mediator between the two diverging characters of the site.

read as an overlapping composition of four pentagonal volumes, the design opens up to the south side of the sloping plot with the back of the building retaining the soil of the plot. multiple terraced roofs and gardens extend out of the topography to dissolve the distinction between architecture and land. an open plaza space connects the buildings together with a fluid circulation while providing a public platform for meeting and interaction. conceived with a focus on sustainable design, the project utilizes solar orientation for natural daylighting and cross ventilation, with local stones and travertine for flooring.

Luciano Giubbilei

ADDISON ROAD

HOLLAND PARK

MOROCCO

THE BOLTONS

GENEVA UNIGESTION

PELHAM CRESCENT

KENSINGTON GARDENS

NOTTING HILL

BARCELONA

WENTWORTH

HAMPSTEAD

HARCOURT TERRACE

MAYFAIR

SHOW GARDENS

This slideshow requires JavaScript.

DESIGN ELEMENTS

http://www.lucianogiubbilei.com/